Khamis, 10 November 2016

KUIH PAK TONGKO TERUS JADI PILIHAN PENDUDUK TEMPATAN DAN PELANCONG ASING

Abdul Latif  Abdul Karim, 54 menunjukkan kuih Pak Tongko yang baru digoreng di Jalan Hatin, Georgetown

Georgetown: Pulau Pinang yang dikenali sebagai `syurga makanan' bukan sahaja menyajikan pelbagai masakan tradisi yang enak di restoran atau kedai makan popular, namun masih banyak makanan penjaja yang belum diketengahkan walaupun mendapat sambutan memberansangkan daripada pelanggan.

Masakan yang diperkenalkan oleh masyarakat India Muslim di negeri ini turut menyajikan pelbagai makanan ringan yang segar dan sihat dengan kadar bayaran murah tetapi menyelerakan.






IKLAN - ISILA Terbaik Buat Lutut Ibu Anda





Dikenali sebagai kuih `Pak Tongko' di kalangan masyarakat Pulau Mutiara dan ada pula yang menggelarnya sebagai `Char Kuey', makanan ringan itu terus popular dan menjadi pilihan khususnya ketika menikmati minuman petang.

Bagi peniaga Pak Tongko, Abdul Latif  Abdul Karim, 54, berkata makanan ringan itu diperkenalkan datuknya, Allahyarham Kader Bawa dan kemudiannya disambung oleh bapanya, Allahyarham Mohd Ibrahim Kader Bawa sejak tahun 1957.


Abdul Latif  sedang menguli tepung untuk menghasilkan kuih Pak Tongko

"Kuih Pak Tongko ini bukan sahaja menjadi kegemaran penduduk tempatan tetapi juga pelancong luar yang mahu menikmati keenakannya yang boleh dimakan secara terus atau dicicah dengan kuah kari atau gulai daging," katanya ketika ditemui di Jalan Hatin, di sini.

Beliau berkata, antara bahan yang digunakan untuk membuat kuih Pak Tongko adalah aduan tepung, gula dan majerin dan dijual pada harga serendah 50 sen sebiji.


Abdul Latif  sedang mengoreng kuih Pak Tongko

Katanya, setiap hari dia menyediakan kira-kira enam kilogram tepung dan mampu menghasilkan lebih 80 hingga 100 biji Pak Tongko dan berniaga mulai jam 12 tengahari hingga 6 petang.

"Alhamdulillah, perniagaan saya semakin baik apabila ramai pelanggan yang datang untuk membeli kuih ini untuk dinikmati ketika waktu minum petang atau malam," katanya.


Kuih Pak Tongko ini bukan sahaja menjadi kegemaran penduduk tempatan tetapi juga pelancong luar yang mahu menikmati keenakannya yang boleh dimakan secara terus atau dicicah dengan kuah kari atau gulai daging

Beliau berkata, permintaan yang semakin meningkat menyebabkan ada di kalangan pelanggan yang membuat tempahan untuk majlis perkahwinan dan majlis keraian lain.

Katanya, adunan tepung yang siap diuli memerlukan masa kira-kira dua setengah jam akan dibiarkan seketika sebelum dibawa ke tapak perniagaan dalam bekas khas.


Abdul Latif  sedang mengoreng kuih Pak Tongko

"Selepas memotongnya saya akan menggunakan lidi untuk membentuknya menjadi seakan-akan dua bahagian dan dimasak dengan api yang sederhana bagi mengelakkannya menjadi hangus," katanya.

Pelanggan tetap Pak Tongko, Azhar Pawanchik, 48, berkata dia sekeluarga mengemari kuih Pak Tongko yang dihasilkan oleh Abdul Latif dan sukar ditemui di tempat lain.

"Abdul Latif adalah satu-satunya peniaga Pak Tongko yang masih bertahan di pusat bandaraya ini walaupun pelbagai makanan ringan tumbuh bagaikan cendawan kerana resepinya turun-temurunnya yang enak," katanya.

Beliau turut mencadangkan kepada pengunjung khususnya pelancong tempatan dan asing supaya mencuba keenakkan kuih Pak Tongko yang dijual oleh Abdul Latif dan boleh dinikmati dengan pelbagai cara.






IKLAN - ISILA Berkesan Merawat Sakit Lutut





Suka dengan artikel ini? LIKE dan SHARE untuk manfaat bersama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan